Prírodné liečivá, Zdravie z prírody

Prehliadaná Škorica

Zdravá škorica

Prehliadaná Škorica

Škorica je aromatické korenie, je skvelým doplnkom do mnohých jedál. Je známa svojou vôňou, chuťou a mnohými zdravotnými výhodami. Ako sa získava ?  Toto prírodné korenie, je získavané z vnútornej kôry stromu Cinnamomum a teší sa je popularite v mnohých kuchyniach po celom svete. Využíva sa  tiež  v tradičnej medicíne a jej pozitívne účinky na zdravie sú známe už tisícky rokov. Jej unikátna chuť a vôňa dodávajú jedlám osobitý charakter.

Nutričné zloženie škorice (na 100 gramov)

  • Energetická hodnota: 247 kcal
  • Sacharidy: 80,59 g
  • Tuky: 1,24 g
  • Bielkoviny: 3,99 g
  • Vláknina: 53,1 g

Minerály a vitamíny:

  • Vápnik: 1002 mg
  • Železo: 8,32 mg
  • Horčík: 60 mg
  • Fosfor: 64 mg
  • Draslík: 431 mg
  • Vitamín C: 3,8 mg
  • Vitamín K: 31,2 µg

Tieto hodnoty  sú orientačné a rozdielne rastlina od rastliny.

Škorica v kuchyni

Do čoho všetkého sa škorica pridáva?  do sladkých pokrmov, ako sú koláče, dezerty, ovocné šaláty a horúce nápoje. Je neodmysliteľnou súčasťou tradičných receptov na medovníky a cimetové závitky. Taktiež sa využíva v slaných jedlách, ako sú kari, marinády a špeciálne omáčky, kde pridáva hrejivú chuť a arómu.

Pre skutočných nadšencov môžete vytvoriť vlastné koreniny a mixy so škoricou. Napríklad kombinácia škorice, hrejivej zázvorovej a sladkej vanilky môže vytvoriť úžasný zmes pre teplé nápoje alebo granolu.

Zdravotné  účinky škorice

Kontrola hladiny cukru v krvi

Škorica je známa svojimi antidiabetickými účinkami, preto sa považuje za jednu z najlepších potravín pre diabetikov. Výskum naznačuje, že dokáže znížiť hladinu cukru v krvi a zlepšiť citlivosť na hormón inzulín, ktorý pomáha transportovať cukor z krvného obehu do tkanív a udržiavať tak rovnováhu hladiny cukru v krvi.

Antioxidačné vlastnosti

Obsahuje silné antioxidačné látky, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom. Chránia telo pred oxidatívnym stresom a spomaľujú proces starnutia. Podľa stupnice ORAC, ktorá sa používa na meranie koncentrácie antioxidantov v rôznych potravinách, je škorica na 7. mieste spomedzi všetkých potravín, bylín a korenín. Škorica má väčšiu antioxidačnú silu ako bežne konzumované bylinky, ako sú tymián, cesnak a rozmarín.

Protizápalové účinky

Aktívne zložky a flavonoidy v škorici majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápalové procesy v tele.

Škorica na liečbu bolesti

Štúdie totiž ukazujú, že pomáha znižovať bolesť svalov, znižovať menštruačné bolesti, zmierňovať závažnosť alergických reakcií a zmierňovať aj iné príznaky bolesti súvisiace s vekom.

Podpora trávenia

Škorica sa používa na podporu trávenia a zlepšenie metabolizmu, čo môže viesť k lepšiemu vstrebávaniu živín z potravy

Zabraňuje vzniku kandidy

Ako prevenciu premnoženia kandidy v tráviacom trakte môžete vyskúšať aj škoricu. Ukázalo sa, že znižuje množstvo nebezpečnej kandidy albicans, čo je kvasinka, ktorá môže spôsobiť množstvo tráviacich a autoimunitných problémov.

Chráni zdravie srdca

Štúdie ukazujú, že jedným z hlavných zdravotných prínosov škorice je jej schopnosť zlepšovať zdravie srdca.

Škorica znižuje niekoľko najčastejších rizikových faktorov srdcových ochorení:

  • znižuje  vysoké hladiny cholesterolu
  • znižuje vysoké hladiny triglyceridov
  • znižuje  vysoký krvný tlak, ktorý je ďalším rizikovým faktorom srdcových ochorení alebo mŕtvice
  •  je užitočným prostriedkom na zrážanie krvi a môže zastaviť nadmerné krvácanie tým, že pomáha telu vytvárať krvné zrazeniny.
  • zvyšuje krvný obeh a zlepšuje obnovu tkanív, čo môže byť obzvlášť užitočné pri regenerácii srdcového tkaniva, aby pomohla v boji proti infarktu, srdcovým chorobám a mŕtvici.

Môže pomôcť znížiť riziko rakoviny

Vďaka svojim antioxidačným schopnostiam môže škorica chrániť pred poškodením DNA, mutáciou buniek a rastom rakovinových nádorov. Štúdie odhalili, že zdraviu prospešné účinky škorice pochádzajú zo zlúčeniny nazývanej cinnamaldehyd, ktorá môže inhibovať rast nádorov a chrániť DNA pred poškodením a zároveň zabíjať rakovinové bunky.Platí to najmä pre hrubé črevo. Štúdie ukazujú, že môže zlepšiť zdravie hrubého čreva, čo by mohlo znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Výskumy naznačujú, že škorica je prírodná potravina bojujúca proti rakovine, pretože má silné antioxidačné schopnosti a môže byť užitočným doplnkom pre osoby s vyšším rizikom rakoviny.

Zdravotné účinky škorice na myseľ a náladu

  1. Oživenie mysle: Vôňa škorice je známa svojou schopnosťou povzbudiť myslenie a zlepšiť pamäť.
  2. Redukcia stresu: Škorica môže mať upokojujúce účinky a pomôcť znížiť úzkosť a stres.
  3. Podpora nálady: Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia škorice môže pomôcť zlepšiť náladu a bojovať proti depresii.

Pri užívaní to neprežente s  množstvom, pretože vysoké dávky môžu mať negatívny vplyv na organizmus.

Škorica je viac než len korenie, je to prírodný zdroj zdravia. Jej bohatá aróma a využitie v rôznych formách ju robia skvelým doplnkom pre kulinárske zážitky. Nebojte sa experimentovať s ňou vo svojich receptoch a objavujte výhody, ktoré táto malá tyčinka môže priniesť do vášho každodenného života.

Zdroje: Wikipédia, pixabay.com, healthline.com, dr.axe.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *